„Poproszę colę z lodem”, „Poproszę whisky z lodem”, „Czy mogę zamówić wodę z lodem i cytryną?” – ile takich życzeń Klientów Twojego lokalu jest w stanie spełnić kostkarka, którą obecnie dysponujesz? Jeśli czytasz ten artykuł zapewne zastanawiasz się nad jej zmianą, bo ilość życzeń jest niewymierna względem wydajności tej, którą posiadasz.
Jakość
Najważniejszym kryterium, na które zwrócisz uwagę w przypadku zakupu nowej kostkarki będzie zapewne gwarant, który zapewni Ci najlepszą jakość otrzymanego lodu. Obecnie coraz ważniejsza w gastronomii staje się elastyczność – maszyna do lodu z wyższej półki pozwoli Ci decydować o tym, jaki rodzaj lodu ma dla Ciebie wyprodukować – możesz wybrać pełną kość do koktajli, albo zdecydować się na lód optymalny dla blenderów barowych.
Ekonomia
Co ważne dla właściciela każdego rodzaj gastronomii – urządzenia takie jak np. Ice-O-Matic przodujący na rynku kostkarek muszą być ekonomiczne. Można je łatwo zaprogramować z podziałem na sezony – sezon, w którym potrzebujemy lodu więcej oraz ten, kiedy ruch w naszej gastronomii chwilowo jest mniejszy. Z ekonomią takiej maszyny do lodu wiąże się też oszczędność na wodzie, energii i serwisowaniu. Dzięki wbudowanym filtrom i systemom samooczyszczania, sam odkamienisz i wyczyścisz urządzenie, co pozwoli Ci na zaoszczędzenie nawet do 700 zł rocznie!
Choć początkowo chcemy wydać jak najmniej, warto na inwestycję spojrzeć perspektywicznie. Czasami dołożenie nawet niewielkiej różnicy pozwala na duże oszczędności. Istotnymi w tym kontekście stają się wspomniane wcześniej oszczędności wody i energii. Urządzenia z wyższą klasą energetyczną ograniczają pobór wody nawet do 1,8l na kilogram lodu, a potrzebują na wyprodukowanie takiej ilości zaledwie 0,09kWh. W perspektywie długiego czasu, w jakim będziemy eksploatować maszynę w naszym lokalu – warto postawić na urządzenie wysokiej klasy.
Wydajność
Dobra kostkarka to taka, która działa szybko i jest pojemna. Przy wyborze maszyny do lodu do swojego lokalu warto zwrócić uwagę na to, czy pozwoli nam na utrzymanie wyprodukowanych kostek nawet przy pozostawieniu ich na kilka dni. Kryterium wysokiej jakości jest zmniejszenie zasobu wytworzonych kostek do maksymalnie 23% w przypadku wysokiej temperatury otoczenia.
Kiedy sezon jest w szczytowej formie nad przetrzymaniem kostek góruje zdecydowanie kwestia szybkiego działania maszyny do lodu. Warto zwrócić uwagę na to, czy producent kostkarki, nad którą się zastanawiamy oferuje specjalne systemy usuwania nadprodukowanej tafli lodu. Jest to proces, który znacznie przyspiesza produkcję nowych kostek.